Wandpanelen: de tijdloze trend voor elk interieur

Het is dé trend die zich blijft vernieuwen. Van woonkamer tot toilet en van muur tot plafond: het wandpaneel is niet meer uit het hedendaagse interieur weg te denken! Zowel huiseigenaren als interieurontwerpers zijn er dol op en wij leggen je graag uit waarom.

Wat zijn wandpanelen?

Wandpanelen zijn decoratieve platen die direct op de muur worden bevestigd. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende materialen zoals hout, MDF, kunststof, metaal en zelfs textiel. Ze worden op een specifieke manier op de muur bevestigd, waardoor een effect ontstaat dat behang minder goed kan realiseren. Het paneel kan glad zijn, maar vaak is het wandpaneel voorzien van een opvallend reliëf of patroon. Dit maakt het dynamisch en, indien gewenst, een echte eyecatcher in je interieur! Wandpanelen variëren in grootte, vorm en afwerking, waardoor ze kunnen worden aangepast aan vrijwel elke interieurstijl. 

Waarom kiezen voor wandpanelen?

Welke ruimte het ook betreft: wandpanelen voegen direct een stijlvolle uitstraling toe. Of je nu van het toilet een eyecatcher wil maken, gezelligheid wil aanbrengen in je slaapkamer of van je woonkamer een akoestisch prettige ruimte wil maken: het wandpaneel is jouw beste vriend! 

Een kale muur wordt door een wandpaneel eenvoudig omgetoverd tot blikvanger wanneer je kiest voor een opvallend design. Wil je het liever rustig houden? Kies dan voor een klassieke lattenwand. Hierdoor wordt er visueel een interessant oppervlak bewerkstelligd, zonder drukte te creëren. Toe aan vernieuwing? Een lattenwand kun je makkelijk overschilderen. Zo tover je in no time je interieur weer om! 

Naast de esthetische voordelen, bieden wandpanelen ook functionele voordelen. De akoestiek in een ruimte kan door een wandpaneel gemaakt van hout of textiel enorm worden verbeterd. Het wandpaneel absorbeert geluid, waardoor echo’s verminderen en een fijne geluidsomgeving ontstaat. Dit maakt wandpanelen ook ideaal voor ruimtes zoals (thuis)kantoren, muziekkamers of open woonruimtes. 

Wil je graag energie besparen? Ook dan kan een wandpaneel interessant voor je zijn! Wandpanelen met een onderlaag van kurk of schuim hebben isolerende eigenschappen. Bovendien zijn veel wandpanelen gemaakt van duurzame materialen, wat bijdraagt aan de verduurzaming van je woning.

Let op: niet ieder wandpaneel biedt akoestische voordelen, heeft een isolerende werking of is gemaakt van duurzame materialen. Onze interieuradviseurs helpen je graag bij het uitzoeken van het paneel dat het beste aansluit bij jouw wensen.

Hoe pas je een wandpaneel toe in jouw woning?

Wandpanelen kunnen op verschillende manieren toegepast worden in een woning. Wij inspireren je graag:

Accentmuur: in je woon- of slaapkamer zorg je er met een wandpaneel voor dat je een muur kunt accentueren, bijvoorbeeld achter het bed of de bank. Ook een toilet kan middels een accentmuur een blikvanger in je woning worden.

Plafond: de naam doet wellicht anders vermoeden, maar een wandpaneel kan ook aan het plafond bevestigd worden. Hierdoor wordt een uniek en stijlvol effect gecreëerd, bijvoorbeeld in een woonkamer of welkomsthal.

Schuifdeuren en kasten: wil je echt out of the box denken? Bekleed dan je schuifdeur of kast met een wandpaneel. 

Badkamer: sommige wandpanelen zijn waterbestendig. Door een wandpaneel in de badkamer toe te passen, creëer je een luxe spagevoel. Ga je voor een natuurlijke uitstraling? Kies dan voor een houten wandpaneel. Toch liever een luxueuze look? Ga dan voor marmer.

Hoe kies je het juiste wandpaneel?

Bij het kiezen van een wandpaneel is het belangrijk om goed na te denken over je wensen en doelen. Heeft het wandpaneel alleen een esthetische functie of is het belangrijk dat het wandpaneel ook een akoestisch effect heeft? Moet het een duurzaam paneel zijn? Plaats je het wandpaneel in een droge of vochtige ruimte? Zowel de materialen als de kleur en textuur hebben invloed op het effect dat het wandpaneel in je interieur creëert.